Stukje historie
Niet alleen in Abcoude, maar ook in zo’n 200 andere plaatsen in Nederland wordt inmiddels jaarlijks een avondvierdaagse georganiseerd.

 

1940 Ontstaan Avondvierdaagse:
De avondvierdaagse ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog in enkele plaatsen in het Gooi. De bezetters verboden de “Wandel Vierdaagse”. “Als we dan geen vier dagen mogen wandelen, dan maar vier avonden", werd geredeneerd en de eerste Avondvierdaagse was een feit.

27e Avondvierdaagse Abcoude 2009
Naast dat zich dit jaar zo'n 1200 deelnemers hadden ingeschreven hadden we dit jaar ook weer een wandeljubilaris. Jessica Uiterwaal liep dit jaar voor de 20 x mee. Zelf begonnen als kind op de basisschool en nu als moeder met haar kinderen. En nog steeds loopt ze met veel plezier mee. Op de Meerlanden kreeg zij de vergulde gele medaille opgespeld door Monique van Oostveen.

23e Avondvierdaagse Abcoude 2005
In 2005 hield Abcoude de 23e wandelvierdaagse. Het weer zat mee en zo liepen ruim 900 kinderen de 5 of 10 kilometer routes rond het dorp. Naast de schoolkinderen zijn er ook altijd een aantal individuele wandelaars, waaronder Agnes Soddeman Keute die haar 25e avondvierdaagse liep en hiervoor werd gehuldigd. Agnes kreeg de vergulde oranje medaille opgespeld door Marjan van Oostveen die zich al vanaf het begin (1982) inzet voor de Abcouder Avondvierdaagse.

Ballonnen
De avondvierdaagse werd overschaduwd door de brand op de Voetangelweg. Bij het defilé op de laatste avond hebben alle kinderen tegelijk duizend witte en een tros groene ballonnen de lucht in laten gaan ter nagedachtenis van de overleden peuter en het leed van de familie. Na de aangrijpende stilte die onstond bij het loslaten van de ballonnen startte de Abcouder Harmonie het defilé dat bij de Hollandse kade eindigde.

25.000 km
Alle kinderen kregen hun medaille en bloemen voor hun prestatie. Mede dankzij de inzet van alle vrijwilligers hebben we zonder ongelukken gezamenlijk 25.000 kilometer gelopen.